Wat is hypnose?

 Rustig zit je wat voor je uit te staren. Het is net alsof je alleen bent, alleen met je eigen binnenwereld.

Je lijf voelt wat anders dan je gewend bent. Langzaam droom je weg, om na een tijdje plotseling opgeschrikt te worden door een geluid en een zachte aanraking van buitenaf.

Sliep je?

Nee, natuurlijk niet!

Was je er?

Eh....Nee...

 

Je bent er wel, en toch weer niet.

Het voelt als bekend, en toch is het vreemd.

Je reageert op je omgeving en toch is het alsof je er wat minder controle op hebt.

Je bent heel aanwezig en toch weer afwezig.

Een vreemd gevoel dus, een vreemde staat van zijn: trance. 

 

Hoeveel mensen voelen zich niet betrapt in zo'n situatie.'Je zat te dromen,' zeiden ze vroeger op school. Je ging dan natuurlijk ook niet zeggen dat het kwam doordat de les zo eentonig was. Het is juist de eentonigheid die je vervoermiddel is om in trance te komen. Want dat is wat er aan de hand is.

 

Trance is als een vervoermiddel naar andere werelden. Werelden in jezelf, werelden om ons heen. Vaak voor je bewustzijn verborgen werelden. Het lijkt alsof je zomaar in dit trancegevoel terecht kunt komen, en je er geen beheer over hebt.

  • Soms gebeurt het wanneer je meegenomen wordt in een boeiend boek, en niet hoort dat je geroepen wordt.
  • Soms gebeurt het wanneer je op de autosnelweg rijdt, en je je ineens niets meer kunt herinneren van de laatste kilometers.
  • Soms gebeurt het wanneer je op een mooie dag op een bankje in het park wat voor je uit zit te staren, en je blik wordt getroffen door een groepje spelende kinderen, en je ineens weer helemaal voelt teruggaan in de tijd dat jij zelf zo aan het spelen was.
  • En soms gebeurt het wanneer je jezelf pijn hebt gedaan, je even verdwijnt en zo de pijn niet meer voelt. 

 

Er kunnen vreemde dingen gebeuren in de normale alledaagse trance. Je kunt je zomaar spontaan dingen herinneren, en voelen dat je weer volledig terug bent in het verleden. Even afwezig zijn en vergeten, of lekker ontspannen tot rust komen. Ook ben je vatbaar voor goede ideeën die gesuggereerd kunnen worden.

 

De alledaagse trance treedt zomaar spontaan op, en is weer weg voordat je er erg in hebt. Eigenlijk  zou het mogelijk moeten zijn dat iemand anders je helpt in trance te komen. Iemand die je dan begeleidt, zodat je zelf niet hoeft te denken, en lekker kunt meegaan in dit gevoel van trance. Het oproepen van deze trance heet hypnose.

En ja! Wij kunnen u hier in begeleiden...